Festiwal Kultury Zielarskiej
Kocham Zioła 2022
Festiwal Kocham Zioła 2022
Szanowni Państwo!
Zapraszamy na cykliczne wydarzenie Fundacji Instytutu Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych, Instytutu Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych oraz wydawnictwa Kocham Zioła, będące połączeniem konferencji i warsztatów tematycznych. W tym roku motywem przewodnim jest tematyka dzikich smaków natury. Wybór terminu tego wydarzenia nie jest przypadkowy – 15 sierpnia to czas obchodzenia uroczystości NMP Zielnej, czas celebracji ziół oraz święto zielarzy. Wspólnie zielarsko uczcijmy nasz dzień!
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z wykładów na Festiwalu Kultury Zielarskiej Kocham Zioła
oraz do uczestnictwa w dodatkowo płatnej ofercie warsztatów zielarskich!
Program może ulec rozszerzeniu lub modyfikacji.

Festiwal Kultury Zielarskiej Kocham Zioła Dzikie Smaki 2022 odbędzie się 14 i 15 sierpnia 2022 roku (niedziela i poniedziałek) w Herbinarium – Ośrodku Zielarstwa i Terapii Naturalnych w województwie warmińsko-mazurskim. Dokładny adres Herbinarium: Biesowo 10, 11-300 Biskupiec.

Dojazd, wyżywienie i zakwaterowanie pozostaje w indywidualnej gestii uczestników. W okolicy Herbinarium polecamy takie ośrodki noclegowe jak: Gościniec Pod Dębem w Wilimach (tel: 795-498-044; biuro@gosciniecpoddebem.pl) oraz Żeglarska Zatoka w Wilimach (tel: 603-561-929). Gościciec Pod Dębem dysponuje 8-osobowym busem, który może przywieźć i odwieźć osoby zakwaterowane w tym ośrodku.
Herbinarium jest położone 300 metrów od stacji kolejowej PKP w Czerwonce, która zapewnia wygodny dojazd z głównych stacji kolejowych w Olsztynie i Ełku. Zachęcamy do sprawdzenia oferty połączeń kolejowych PKP.


Serdecznie zachęcamy do udziału w 15. Warmińskiej Uczcie Pierogowej, która odbędzie się 13 sierpnia (sobota) we wsi Biesowo, czyli w miejscowości w której znajduje się Herbinarium – Ośrodek Zielarstwa i Terapii Naturalnych.
13 sierpnia Herbinarium jest niedostępne dla gości z uwagi na prace nad przygotowaniem Festiwalu Kultury Zielarskiej.

10:00-10:30 | wykład inauguracyjny
Uroczyste otwarcie Festiwalu Kultury Zielarskiej i powitanie uczestników
Znaczenie ziół w bukietach dla NMP Zielnej
mgr Joanna Nestorowicz-Kiegiel
10:30-12:00 | część wspólna
Spacer Zielarsko-Botaniczny po Herbinarium
dr n. med. Ewa Kuchowicz, mgr inż. Bartłomiej Byczkiewicz, mgr Magdalena Hołub, mgr Mateusz Starnowski
12:00-13:30 | wykład
Ziołowe i owocowe herbaty enzymatyczne
Paweł Skrzypczak | Ziołowe Bractwo
13:30-15:00 | wykład
Rośliny przyprawowe i aromatyczne
mgr inż. Piotr Łysoniewski
15:00-16:00
przerwa obiadowa
16:00-17:30 | wykład
Odżywianie w chorobie
dr n. med. Ewa Kuchowicz
17:30-19:00 | wykład z degustacją
Oleje w diecie
mgr Justyna Pargieła
19:00-21:00 | część wspólna
wspólna biesiada ziołowa z “Zupą z kotła czarownicy” oraz ceremonia kakao prowadzona przez mgr Monikę Ciszek-Skwierczyńską

9:45-10:00
Uroczyste otwarcie drugiego dnia Festiwalu Kultury Zielarskiej
10:00-11:00 | część wspólna
Spacer Zielarsko-Botaniczny po Herbinarium
dr n. med. Ewa Kuchowicz, mgr inż. Bartłomiej Byczkiewicz, mgr Magdalena Hołub, mgr Mateusz Starnowski
12:00-13:30 | wykład
Zalety diety roślinnej
mgr Monika Ciszek-Skwierczyńska
13:30-14:00
przerwa
zgłaszanie własnoręcznie wykonanych bukietów roślinnych na konkurs
14:00-15:30 | wykład
Witaminy i minerały w roślinach dziko rosnących
mgr inż. Bartłomiej Byczkiewicz
15:30-17:00 | wykład
Zioła w wybranych chorobach układu pokarmowego
mgr Magdalena Hołub
17:00-17:30
wyłonienie zwycięzcy w konkursie na bukiet roślinny
uroczyste zamknięcie Festiwalu Kultury Zielarskiej

Cena uczestnictwa w Festiwalu Kultury Zielarskiej wynosi 50 złotych, niezależnie od czasu pobytu.
Wejściówki można nabyć [TUTAJ] oraz na miejscu, przy kasie znajdującej się przy wjeździe do Herbinarium.
Cena wejściówki obejmuje wstęp na teren Herbinarium oraz uczestnictwo w wykładach.
Oferta warsztatów jest dodatkowo płatna!
Udział wyłącznie w warsztacie. nie uprawnia do skorzystania z oferty wykładowej Festiwalu.
Aby uczestniczyć w wykładach oraz w warsztatach, należy posiadać wejściówkę.

Uwaga! Udział w warsztatach jest dodatkowo płatny.
Maksymalna liczebność grup warsztatowych: 30 osób.
Miejsce w warsztatach można zarezerwować internetowo, klikając w link pod opisem informacją o zajęciach lub na podstronie “Wejściówki”.
Uwaga! Prosimy o rozważny zakup warsztatów – nie podlegają zwrotowi z uwagi na organizację Festiwalu oraz stałe koszty przygotowania zajęć.
Na miejscu będzie dostępna mapka z oznaczeniem miejsc wykładowych i zajęciowych.

10:30-15:00 | limit: 20 osób | 50 zł
Warsztaty kosmetyczne ApiCuda “Miód i zioła”
prowadzą: mgr Ewa Rogala i mgr inż. Łukasz Drajkowski
miejsce zajęć: Pracownia Galenowa
[WEŹ UDZIAŁ]
16:30-19:00 | limit: 20 osób | 30 zł
Przyprawy w domowej apteczce
prowadzi: mgr inż. Bartłomiej Byczkiewicz
miejsce zajęć: Pracownia Galenowa
[WEŹ UDZIAŁ]
17:00-20:00 | limit: 20 osób | 50 zł
Ziołowe przyjęcie Marzeny Wojtkowiak
prowadzi: mgr Marzena Wojtkowiak
miejsce zajęć: Namiot
[WEŹ UDZIAŁ]

11:00-13:00 | limit: 20 osób | 30 zł
Jak smakuje medycyna chińska?
prowadzi: mgr inż. Piotr Łysoniewski
miejsce zajęć: Pracownia Galenowa
[WEŹ UDZIAŁ]
11:00-13:00 | limit: 30 osób | 30 zł
Przyprawy z lasów i łąk w codziennej kuchni
prowadzi: Paweł Skrzypczak z Ziołowego Bractwa
miejsce zajęć: Domek Ogrodnika
[WEŹ UDZIAŁ]
14:00-16:00 | limit: 20 osób | 30 zł
Dzika kuchnia w praktyce
prowadzi: mgr Justyna Pargieła
miejsce zajęć: Pracownia Galenowa
[WEŹ UDZIAŁ]
14:00-17:00 | limit: 30 osób | 30 zł
Kiszonki, octy i fermentacja
prowadzi: Natalia Dąbrowska “EKOsmos”
miejsce zajęć: Domek Ogrodnika
[WEŹ UDZIAŁ]

Więcej informacji o Festiwalu Kultury Zielarskiej udzieli konsultant Michał Sekuła (tel. 784-911-403, czynne: 9:00-17:00) oraz konsultantka Weronika Ogrodnik (tel.: 666-828-880, czynne: 9:00-17:00). Można skontaktować się również drogą e-mailową: warsztaty@instytutzielarstwa.pl.
Informacje techniczne:
– należy zabrać ze sobą środki ochrony przed kleszczami i komarami
– przydadzą się kalosze, kurtki przeciwdeszczowe, koce piknikowe
– na miejscu jest zasięg sieci komórkowych
– na terenie ośrodka jest dostępny parking
Serdecznie zapraszamy!
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z wykładów na Festiwalu Kultury Zielarskiej Kocham Zioła
oraz do uczestnictwa w dodatkowo płatnej ofercie warsztatów zielarskich!
Program może ulec rozszerzeniu lub modyfikacji.

Festiwal Kultury Zielarskiej Kocham Zioła Dzikie Smaki 2022 odbędzie się 14 i 15 sierpnia 2022 roku (niedziela i poniedziałek) w Herbinarium – Ośrodku Zielarstwa i Terapii Naturalnych w województwie warmińsko-mazurskim. Dokładny adres Herbinarium: Biesowo 10, 11-300 Biskupiec.

Dojazd, wyżywienie i zakwaterowanie pozostaje w indywidualnej gestii uczestników. W okolicy Herbinarium polecamy takie ośrodki noclegowe jak: Gościniec Pod Dębem w Wilimach (tel: 795-498-044; biuro@gosciniecpoddebem.pl) oraz Żeglarska Zatoka w Wilimach (tel: 603-561-929). Gościciec Pod Dębem dysponuje 8-osobowym busem, który może przywieźć i odwieźć osoby zakwaterowane w tym ośrodku.
Herbinarium jest położone 300 metrów od stacji kolejowej PKP w Czerwonce, która zapewnia wygodny dojazd z głównych stacji kolejowych w Olsztynie i Ełku. Zachęcamy do sprawdzenia oferty połączeń kolejowych PKP.


Serdecznie zachęcamy do udziału w 15. Warmińskiej Uczcie Pierogowej, która odbędzie się 13 sierpnia (sobota) we wsi Biesowo, czyli w miejscowości w której znajduje się Herbinarium – Ośrodek Zielarstwa i Terapii Naturalnych.
13 sierpnia Herbinarium jest niedostępne dla gości z uwagi na prace nad przygotowaniem Festiwalu Kultury Zielarskiej.

10:00-10:30 | wykład inauguracyjny
Uroczyste otwarcie Festiwalu Kultury Zielarskiej i powitanie uczestników
Znaczenie ziół w bukietach dla NMP Zielnej
mgr Joanna Nestorowicz-Kiegiel
10:30-12:00 | część wspólna
Spacer Zielarsko-Botaniczny po Herbinarium
dr n. med. Ewa Kuchowicz, mgr inż. Bartłomiej Byczkiewicz, mgr Magdalena Hołub, mgr Mateusz Starnowski
12:00-13:30 | wykład
Ziołowe i owocowe herbaty enzymatyczne
Paweł Skrzypczak | Ziołowe Bractwo
13:30-15:00 | wykład
Rośliny przyprawowe i aromatyczne
mgr inż. Piotr Łysoniewski
15:00-16:00
przerwa obiadowa
16:00-17:30 | wykład
Odżywianie w chorobie
dr n. med. Ewa Kuchowicz
17:30-19:00 | wykład z degustacją
Oleje w diecie
mgr Justyna Pargieła
19:00-21:00 | część wspólna
wspólna biesiada ziołowa z “Zupą z kotła czarownicy” oraz ceremonia kakao prowadzona przez mgr Monikę Ciszek-Skwierczyńską

9:45-10:00
Uroczyste otwarcie drugiego dnia Festiwalu Kultury Zielarskiej
10:00-11:00 | część wspólna
Spacer Zielarsko-Botaniczny po Herbinarium
dr n. med. Ewa Kuchowicz, mgr inż. Bartłomiej Byczkiewicz, mgr Magdalena Hołub, mgr Mateusz Starnowski
12:00-13:30 | wykład
Zalety diety roślinnej
mgr Monika Ciszek-Skwierczyńska
13:30-14:00
przerwa
zgłaszanie własnoręcznie wykonanych bukietów roślinnych na konkurs
14:00-15:30 | wykład
Witaminy i minerały w roślinach dziko rosnących
mgr inż. Bartłomiej Byczkiewicz
15:30-17:00 | wykład
Zioła w wybranych chorobach układu pokarmowego
mgr Magdalena Hołub
17:00-17:30
wyłonienie zwycięzcy w konkursie na bukiet roślinny
uroczyste zamknięcie Festiwalu Kultury Zielarskiej

Cena uczestnictwa w Festiwalu Kultury Zielarskiej wynosi 50 złotych, niezależnie od czasu pobytu.
Wejściówki można nabyć [TUTAJ] oraz na miejscu, przy kasie znajdującej się przy wjeździe do Herbinarium.
Cena wejściówki obejmuje wstęp na teren Herbinarium oraz uczestnictwo w wykładach.
Oferta warsztatów jest dodatkowo płatna!
Udział wyłącznie w warsztacie. nie uprawnia do skorzystania z oferty wykładowej Festiwalu.
Aby uczestniczyć w wykładach oraz w warsztatach, należy posiadać wejściówkę.

Uwaga! Udział w warsztatach jest dodatkowo płatny.
Maksymalna liczebność grup warsztatowych: 30 osób.
Miejsce w warsztatach można zarezerwować internetowo, klikając w link pod opisem informacją o zajęciach lub na podstronie “Wejściówki”.
Uwaga! Prosimy o rozważny zakup warsztatów – nie podlegają zwrotowi z uwagi na organizację Festiwalu oraz stałe koszty przygotowania zajęć.
Na miejscu będzie dostępna mapka z oznaczeniem miejsc wykładowych i zajęciowych.

10:30-15:00 | limit: 20 osób | 50 zł
Warsztaty kosmetyczne ApiCuda “Miód i zioła”
prowadzą: mgr Ewa Rogala i mgr inż. Łukasz Drajkowski
miejsce zajęć: Pracownia Galenowa
[WEŹ UDZIAŁ]
16:30-19:00 | limit: 20 osób | 30 zł
Przyprawy w domowej apteczce
prowadzi: mgr inż. Bartłomiej Byczkiewicz
miejsce zajęć: Pracownia Galenowa
[WEŹ UDZIAŁ]
17:00-20:00 | limit: 20 osób | 50 zł
Ziołowe przyjęcie Marzeny Wojtkowiak
prowadzi: mgr Marzena Wojtkowiak
miejsce zajęć: Namiot
[WEŹ UDZIAŁ]

11:00-13:00 | limit: 20 osób | 30 zł
Jak smakuje medycyna chińska?
prowadzi: mgr inż. Piotr Łysoniewski
miejsce zajęć: Pracownia Galenowa
[WEŹ UDZIAŁ]
11:00-13:00 | limit: 30 osób | 30 zł
Przyprawy z lasów i łąk w codziennej kuchni
prowadzi: Paweł Skrzypczak z Ziołowego Bractwa
miejsce zajęć: Domek Ogrodnika
[WEŹ UDZIAŁ]
14:00-16:00 | limit: 20 osób | 30 zł
Dzika kuchnia w praktyce
prowadzi: mgr Justyna Pargieła
miejsce zajęć: Pracownia Galenowa
[WEŹ UDZIAŁ]
14:00-17:00 | limit: 30 osób | 30 zł
Kiszonki, octy i fermentacja
prowadzi: Natalia Dąbrowska “EKOsmos”
miejsce zajęć: Domek Ogrodnika
[WEŹ UDZIAŁ]

Więcej informacji o Festiwalu Kultury Zielarskiej udzieli konsultant Michał Sekuła (tel. 784-911-403, czynne: 9:00-17:00) oraz konsultantka Weronika Ogrodnik (tel.: 666-828-880, czynne: 9:00-17:00). Można skontaktować się również drogą e-mailową: warsztaty@instytutzielarstwa.pl.
Informacje techniczne:
– należy zabrać ze sobą środki ochrony przed kleszczami i komarami
– przydadzą się kalosze, kurtki przeciwdeszczowe, koce piknikowe
– na miejscu jest zasięg sieci komórkowych
– na terenie ośrodka jest dostępny parking
Serdecznie zapraszamy!
Szybki Kontakt
Zostaw nam swój adres mailowy i numer telefonu, a skontaktujemy się z Tobą!