Warsztaty z przetwórstwa ziołowo - owocowego
Początek wakacji tylko w Herbinarium.
Praktyczne zajęcia z tworzenie przetworów ziołowo – owocowych, gdzie uczestnicy wykonują swoje własne produkty pod okiem fachowej opieki? Warsztaty, gdzie zioła i inne składniki zbieracie prosto z grządki i łąki?
To możliwe w Herbinarium
Chcesz nauczyć się samodzielnie zrobić przetwory z owoców sezonowych, ale w ziołowej odsłonie? A może chcesz wiedzieć jak łączyć smak z właściwościami leczniczymi i odżywczymi ulubionych konfitur, olejów, kiszonek?
Mając na wyciągnięcie ręki całe bogactwo Natury możesz samodzielnie robić syropy, nalewki, wina… Zdrowe przekąski dla dzieci… jak najbardziej! Zdrowe, smaczne i całkowicie naturalne!
Tych umiejętności możesz się nauczyć podczas WARSZTATÓW PRZETWÓRSTWA ZIELARSKIEGO już 28-29 czerwca 2025 r. w Herbinarium – Ośrodek Zielarstwa i Terapii Naturalnych, Biesowo 10, Biskupiec 11-300.
Prowadzący: dr Aldona Fenyk, dr Grzegorz Fiedorowicz
Niewielka grupa zajęciowa umożliwia zachowanie dużego komfortu podczas turnusu.
Sobota 28 czerwca 2025 r.
10.00 Powitanie uczestników
10.15-12.15 Spacer ziołowo-botaniczny po Herbinarium; wybór produktów zielarskich na zajęcia (dr G.Fiedorowicz)
12.15-15.15 Soki, dżemy, konfitury… czyli co zrobić z owoców (dr A.Fenyk).
15.15-16.00 Przerwa obiadowa
16.00-17.30 Octy, oleje… nie tylko spożywcze (dr G.Fiedorowicz).
17.30-19.00 Syropy i „miodki” – czyli zielsko w słoiku (dr G.Fiedorowicz)
19.00 – 21.00 Ognisko zapoznawcze
Niedziela 29 czerwca 2025r.
9.00-11.30 Nalewki, wina, cydry… wyciągi etanolowe ku naszej zdrowotności (wykład z elementami pokazu i degustacji) (dr G.Fiedorowicz).
11.30-13.30 Marynaty, kiszonki itp. – czyli 100 sposobów na przetwory na zimę (dr A.Fenyk)
13.30-14.00 Przerwa obiadowa
14.00-16.00 Szybkie przekąski z zieleniny (zbiór i przetwarzanie) (dr A.Fenyk)
16.00 Zakończenie warsztatów, wydanie certyfikatów
W sobotę i niedzielę przewidziano przerwę obiadową.
INFORMACJE TECHNICZNE
KOSZT UCZESTNICTWA: 750 zł. Wystawiamy faktury.
MIEJSCE I ORGANIZACJA:
Zajęcia warsztatowe, terenowe i wykłady odbędą się w Herbinarium,
Biesowo 10, Biskupiec 11-300.
Liczba miejsc ograniczona – max 25 osób
Podczas zajęć przewidziane jest wspólne ognisko
Na koniec warsztatów zostaną wydane certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w zajęciach.
Dojazd, pozostałe wyżywienie i zakwaterowanie we własnym zakresie
uczestników.
REZERWACJA MIEJSC:
Aby, dokonać pełnej rezerwacji miejsca na kursie proszę dokonać opłaty 750 zł.
W tytule przelewu należy koniecznie podać nazwisko uczestnika oraz „Warsztaty z przetwórstwa”.
Następnie potwierdzenie wpłaty należy przesłać na mail
warsztaty@instytutzielarstwa.pl, wraz z danymi uczestnika takimi jak: imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu oraz informację czy potrzebują Państwo faktury (jeśli tak proszę o przesłanie danych do jej wystawienia).
NUMER KONTA DO WPŁAT:
Fundacja Instytut Zielarstwa Polskiego s.c.
mBank nr rachunku mBank 89114020040000390281282994
W tytule przelewu należy koniecznie podać nazwisko uczestnika oraz „Warsztaty z przetwórstwa”.
Wszystkie wykonane podczas zajęć wyroby pozostają własnością uczestników. Na terenie obiektu znajduje się bezpłatny parking.
Polecamy noclegi w niedalekich (4 km) Wilimach: ośrodki Żeglarska Zatoka i Gościniec pod Dębem.
Na miejscu będzie możliwość skorzystania z wyżywienia obiadowego organizowanego przez lokalne Koło Gospodyń Wiejskich.
Kontakt:
Dodatkowe informacje można uzyskać drogą mailową i telefoniczną:
mail: biuro@instytutzielarstwa.pl oraz warsztaty@instytutzielarstwa.pl
tel 784 911 403 – konsultant Michał
tel 666 828 880 – konsultantka Ala
ZAPRASZAMY BY WSPÓLNIE POWITAĆ LATO W JEGO NAJSMACZNIEJSZEJ WERSJI 🙂
Zastrzegamy możliwość zmiany prowadzącego lub zaplanowanych zajęć w przypadku wystąpienia zdarzeń nieprzewidzianych oraz losowych.
Szybki Kontakt
Zostaw nam swój adres mailowy i numer telefonu, a skontaktujemy się z Tobą!