Terapeuta Żywieniowy

SPECJALISTYCZNY KURS ZAWODOWY, KOD ZAWODU 323090

DLA KOGO?
Kurs jest adresowany głównie do osób zajmujących się tematyką zdrowia, naturalnych metod odżywiania, fitoterapią, dietetyką oraz terapiami naturalnymi w profilaktyce i utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia psychicznego i fizycznego. Wymagane wykształcenie minimum średnie profilowane – ze względu na specjalistyczny charakter kursu niezbędna jest podbudowa kierunkowa z wyżej wymienionych zakresów, w tym m.in. kursów zawodowych.

Czas trwania kursu
:
  220 godzin zegarowych
, realizowanych podczas 12 zjazdów sobota-niedziela (jeden weekend w miesiącu od kwietnia 2022 do kwietnia 2023), w formie bezpośredniej lub hybrydowej – istnieje możliwość realizacji teoretycznej części kursu w wersji zdalnej.

TERMINY ZJAZDÓW – 12 zjazdów dydaktycznych i egzamin:


1. 2-3 kwietnia 2022
2. 7-8 maja 2022
3. 4-5 czerwca 2022
4. 23-24 lipca 2022 – zajęcia terenowe praktyczne + wykłady
5. 13-14 sierpnia 2022 – zajęcia terenowe praktyczne + wykłady
6. 10-11 września 2022 – zajęcia terenowe praktyczne + wykłady
7. 1-2 października 2022 – zajęcia terenowe praktyczne + wykłady
9. 3-4 grudnia 2022
10. 21-22 stycznia 2023
11. 18-19 lutego 2023
12. 18-19 marca 2023
13. 15-16 kwietnia 2023 – egzamin


System hybrydowy pozwala na realizację zajęć teoretycznych drogą internetową, zajęcia terenowe praktyczne ze wskazaniem do obecności osobistej. Egzamin we wspólnie ustalonym terminie, 16 kwietnia 2023, w Warszawie. Na  egzaminie obecność obowiązkowa.

MIEJSCE REALIZACJI ZAJĘĆ: 

– wykłady: Centrum Vizja, Warszawa, ul. Okopowa 59 (możliwość nauki zdalnej)
– zajęcia praktyczne: Herbinarium, Biskupiec, Biesowo 2 (sugerowany udział osobisty).


Podczas zajęć terenowych zakwaterowanie i wyżywienie po stronie uczestnika. Instytut Zielarstwa może wskazać opcjonalną bazę noclegową, gwarantującą dobrą jakość odpoczynku.

FORMA ZAKOŃCZENIA KURSU, DOKUMENTY KOŃCOWE:
Kurs zakończony egzaminem pisemnym. Po pozytywnym ukończeniu kursu wydajemy certyfikat potwierdzający nabycie kwalifikacji i kompetencji zgodnie z kodem zawodu 323090 – Terapeuta żywieniowy

OPŁATY:
Koszt kursu: wpłata jednorazowa – 6500 zł (przy zgłoszeniu) lub 12 rat po 580 zł każda (opłaty ratalne płatne od kwietnia 2022 do marca 2023).
Opłata rejestracyjna (zadatek) 200 zł
, płatna podczas zgłoszenia uczestnictwa. Wystawiamy faktury.

DANE DO WPŁAT:
 Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych, mBank,
nr rachunku 30 1140 2004 0000 3402 7648 2801

  • TEMATYKA KURSU, PROGRAM:

    Zakres przedmiotów i treści programowych – z podziałem na bloki tematyczne:

    1. Blok medyczny:
    – wybrane elementy anatomii i fizjologii człowieka – układ pokarmowy, układ nerwowy
    – wybrane elementy patofizjologii szczegółowej człowieka
    – wprowadzenie do psychologii
    – psychosomatyka
    – mikrobiota i bakterie jelitowe
    – diagnostyka i interpretacja wyników badań
    – diagnostyka w chorobach żołądka i jelit
    – definicje i pojęcia dotyczące zaburzeń odżywiania i chorób towarzyszących
    – medyczne aspekty dotyczące nietolerancji, alergii i nadwrażliwości pokarmowych, anoreksja, bulimia, jedzenie kompulsywne
    – medyczne aspekty nadwagi i niedowagi, nawyków żywieniowych
    – choroby i jednostki chorobowe towarzyszące zaburzeniom odżywiania (m.in. nadwaga, niedowaga, jelito drażliwe, celiakia, zaparcia, biegunki, wymioty, choroby przełyku, wątroby, żołądka i jelit, cukrzyca, insulinooporność, hormonalne podłoże nadwagi i niedowagi)
    – zaburzenia odżywiania na poziomie komórkowym
    – wpływ żywienia na pracę mózgu i aktywność psychiczną człowieka
    – interakcje leki – zioła – żywność – suplementy i odżywki
    – bezpieczne odchudzanie – jako proces i terapia

    2. Blok dietetyczny:
    – odżywianie człowieka w poszczególnych etapach życia
    – fizjologia odżywiania i głodu
    – stereotypy w zakresie żywienia: najedzony czy odżywiony?
    – dietetyka funkcjonalna
    – bezpieczeństwo żywności i żywienia
    – toksykologia żywności, dodatki do żywności
    – wybrane typy diet – wege, wegan, bezglutenowe itp.
    – dietetyka wg medycyny chińskiej
    – dietetyka i żywienie wg św. Hildegardy
    – probiotykoterapia
    – nutraceutyki i novel food
    – dieta food map
    – super foods, zioła i rośliny o wartościach odżywczych
    – suplementy, witaminy i minerały – właściwości, dawkowanie, wskazania i przeciwskazania
    – jedzenie intuicyjne
    – dieta roślinna u pacjentów z zaburzeniami odżywiania – doświadczenia z gabinetu terapeutycznego, omówienie przypadków

    3. Blok fitoterapeutyczny:
    – fitoterapia wybranych zaburzeń układu pokarmowego
    – elementy fitoterapii układu nerwowego
    – fitoterapia wspierająca proces terapeutyczny w poszczególnych zaburzeniach odżywiania (zaburzenia pracy wątroby, żołądka, jelit, nietolerancje, reksje, bulimia, nadwrażliwości)
    – witaminy i minerały w ziołach i roślinach leczniczych
    – rośliny aromatyczno-przyprawowe
    – zioła i przyprawy w diecie Św. Hildegardy
    – fitokanabinoidy jako wsparcie psychiki i procesu terapeutycznego
    – konopie a praca z psychiką i ciałem
    – grzyby i ich wartości odżywcze w diecie
    – rośliny starych i zapomnianych odmian stosowane w odżywianiu
    – fakty i mity dotyczące wybranych składników diety
    – zioła kulinarne

    4. Blok specjalistyczny:
    – żywienie dojelitowe i pozajelitowe
    – dieta i żywienie pacjentów onkologicznych (w trakcie leczenia oraz rekonwalescencji)
    – dieta u pacjentów z koleostomią
    – dieta i postępowanie żywieniowe u pacjentów po zabiegach bariatrycznych
    – żywienie w chorobach przewlekłych i podczas rekonwalescencji

    5. Blok sportowy:
    – sport jako wsparcie terapii w zaburzeniach odżywiania
    – rola sportu w redukcji stresu i wzmacnianiu psychiki
    – diety, suplementy i odżywki dla sportowców
    – odchudzanie jako element modelowania sylwetki
    – odżywki stosowane w bezpiecznym budowaniu tkanki mięśniowej

    6. Blok terapeutyczny:
    – szczegółowe omówienie poszczególnych zaburzeń odżywiania – definicje, przyczyny objawy, skutki (m.in. reksje, bulimia, kompulsywne objadanie, uzależnienie od cukru itd)
    – psychodietetyka
    – zaburzony obraz ciała, skutki niskiej samooceny
    – diagnostyka i rozmowa motywacyjna w przypadku zaburzenia odżywiania
    – emocje a odżywianie: rozpoznawanie emocji, redukcja stresu, kontrola złości
    – praca z dodatkowymi czynnikami podtrzymującymi terapię
    – trening umiejętności społecznych, kontrola impulsów
    – formy terapii: indywidualna, grupowa, rodzinna, holistyczna
    – praca z dziećmi i młodzieżą w terapii zaburzeń odżywiania
    – techniki zapobiegania nawrotom choroby
    – holistyczne podejście do pacjenta – ciało, umysł, emocje, otoczenie
    – terapie zaburzeń odżywiania a współpraca międzydyscyplinarna wśród lekarzy i terapeutów
    – terapeuta żywieniowy – zakres zadań i możliwości działania, relacja terapeuta – pacjent, komunikacja i praca w gabinecie
    – pomoc systemowa – gdzie szukać wsparcia, terapeuci, leczenie specjalistyczne, opieka po powrocie do codzienności

    7. Blok praktyczny: 
    – praktyczne przepisy i wspólne gotowanie:
    – kuchnia wege i wegan
    – dzika kuchnia i żywieniowy survival
    – kuchnia św. Hildegardy
    – kuchnia staropolska i regionalna w terapii żywienia
    – kiszonki, octy
    – słodycze i desery bez cukru, glutenu, nabiału
    – herbaty i napary ziołowe w diecie
    – elementy kuchni egzotycznej
    – dania i przepisy dla szczególnych wskazań dietetycznych

ZGŁOSZENIA, REKRUTACJA:
Rekrutacja jest już otwarta – zapytania i zgłoszenia należy kierować:
– na adres mail: biuro@instytutzielarstwa.pl, warsztaty@instytutzielarstwa.pl
– pod numer telefonu: 784 911 403 asystent Michał, 666 828 880 Weronika.

Dokumenty zgłoszeniowe gwarantujące miejsce na kursie to:
– wypełniony formularz zgłoszeniowy
– podpisana zgoda RODO
– ksero lub skan potwierdzenia ukończenia kierunkowej szkoły średniej lub wyższej, kursu kierunkowego
– potwierdzenie opłaty rejestracyjnej.
Powyższe dokumenty należy przesłać drogą elektroniczną na mail: biuro@instytutzielarstwa.pl

CEL KURSU, KOD ZAWODU: 

Celem kursu jest uzyskanie kompetencji i kwalifikacji w zakresie zawodu „Terapeuta żywieniowy”, kod zawodu 323090 – podstawa prawna Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014, Dz. U. 2014, poz. 1145, w sprawie kwalifikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania.

ORGANIZATOR:
 

Kurs tworzony przez Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych  oraz ośrodek wsparcia terapeutycznego Holistic Home Monika Ciszek – Skierczyńska. Wśród prowadzących m.in. dr E. Kuchowicz, dr A. Oponowicz, dr K. Kopczyński, M. Ciszek – Skwierczyńska, dr N. Sendkowska – Wysocka,dr J. Kiegiel, M. Hołub, D. Gudaniec, P. Łysoniewski, K. Smoczkiewicz – Karska, J. Pargieła, N. Dąbrowska oraz praktycy terapeuci, lekarze i dietetycy.

Szybki Kontakt

Zostaw nam swój adres mailowy i numer telefonu, a skontaktujemy się z Tobą!