Terapeuta Żywieniowy

SPECJALISTYCZNY KURS ZAWODOWY, KOD ZAWODU 323090

Terapeuta Żywieniowy III edycja - start 19 kwietnia 2024
Rekrutacja OTWARTA 🙂

Dziękujemy za tak gorące przyjęcie informacji o kolejnej edycji specjalistycznego kursu zawodowego – Terapeuta żywieniowy, kod zawodu 323090. Rozpoczynamy już w kwietniu 2024!

DLA KOGO?
Kurs jest adresowany głównie do osób zajmujących się tematyką zdrowia, naturalnych metod odżywiania, fitoterapią, dietetyką oraz terapiami naturalnymi w profilaktyce i utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia psychicznego i fizycznego. Wymagane wykształcenie minimum średnie profilowane – ze względu na specjalistyczny charakter kursu niezbędna jest podbudowa kierunkowa z wyżej wymienionych zakresów, w tym m.in. kursów zawodowych.

Czas trwania kursu:
 Czas trwania kursu:  220 godzin zegarowych, realizowanych podczas 12 zjazdów sobota-niedziela (jeden weekend w miesiącu od 19-21 kwietnia 2024 do marca 2025), w formie bezpośredniej lub hybrydowej – istnieje możliwość realizacji  kursu także w wersji zdalnej.

TERMINY ZJAZDÓW – 12 zjazdów dydaktycznych i egzamin:

1. 19-21 kwietnia 2024 – rozpoczęcie i wykłady – Vizja, Warszawa Okopowa 59
2. 18-19 maja 2024 – wykłady terenowe – Herbinarium
3.   8-9 czerwca 2024 – zajęcia terenowe praktyczne + wykłady – Herbinarium
4.   6-7 lipca 2024– zajęcia terenowe praktyczne + wykłady – Herbinarium
5.  3-4  sierpnia 2024 – zajęcia terenowe praktyczne + wykłady – Herbinarium
6.    28-29 wrzesień 2024 – zajęcia terenowe praktyczne + wykłady – Herbinarium
7.   12-13  października 2024 – zajęcia terenowe praktyczne + wykłady – Herbinarium
8.    listopad 2024 –wykłady – Vizja, Warszawa Okopowa 59
9.    grudzień 2024 – wykłady – Vizja, Warszawa Okopowa 59
10.    styczeń 2025 – wykłady – Vizja, Warszawa Okopowa 59
11.    luty 2025 – wykłady – Vizja, Warszawa Okopowa 59
12.    marzec 2025- wykłady i egzamin – Vizja, Warszawa Okopowa 59

W sytuacji losowej, w przypadku wystąpienia wydarzeń niezależnych od organizatora – istnieje możliwość zmiany lokalizacji lub poszczególnych terminów zajęć

System hybrydowy pozwala na realizację zajęć teoretycznych drogą internetową, zajęcia terenowe praktyczne ze wskazaniem do obecności osobistej.

Egzamin we wspólnie ustalonym terminie w Marcu 2025, w Warszawie.
Na egzaminie obecność obowiązkowa

MIEJSCE REALIZACJI ZAJĘĆ: 

Miejsce realizacji zajęć: forma hybrydowa łącząca naukę zdalną oraz wykłady i zajęcia praktyczne w kontakcie bezpośrednim:

– wykłady: Centrum Vizja, Warszawa, ul. Okopowa 59 (możliwość nauki zdalnej)
– zajęcia praktyczne: Herbinarium, Biskupiec, Biesowo 10 (sugerowany udział osobisty).

Podczas zajęć terenowych zakwaterowanie i wyżywienie po stronie uczestnika. Instytut Zielarstwa może wskazać opcjonalną bazę noclegową, gwarantującą dobrą jakość odpoczynku.

  • TEMATYKA KURSU, TREŚCI PROGRAMOWE:

    Zakres przedmiotów i treści programowych – z podziałem na bloki tematyczne:

    PANEL MEDYCZNY, DIETETYCZNY, FITOTERAPEUTYCZNY

    1.    Podstawy nauki o żywieniu człowieka (wybrane zagadnienia). Rola i zadania terapeuty żywieniowego.

    2.    Wybrane elementy anatomii i fizjologii człowieka

    3.    Wybrane elementy patofizjologii szczegółowej człowieka

    4.    Diagnostyka w gabinecie terapeuty żywieniowego – interpretacja wyników badań

    5.    Podstawy dietetyki dla terapeuty żywieniowego

    6.    Żywienie człowieka na poszczególnych etapach rozwoju.

    7.    Zasady racjonalnego żywienia – właściwości składników pokarmowych

    8.    Zaburzenia odżywiania na poziomie komórkowych

    9.    Bezpieczeństwo żywności i żywienia

    10.    Toksykologia żywności dodatki do żywienia

    11.    Interakcje leki- zioła- żywność

    12.    Żywność i dietetyka funkcjonalna

    13.    Jedzenie intuicyjne – zalety i wady

    14.    Naturoceutyki i novel food

    15.    Zioła i rośliny o wartościach odżywczych – super food

    16.    Witaminy i minerały w ziołach  i roślinach leczniczych

    17.    Warzywa które leczą – potencjał leczniczy i dietoterapeutyczny.

    18.    Zioła i rośliny przyprawowe w diecie.

    19.    Wybrane typy diet – przegląd i podstawowe zalecenia.

    20.    Jelita i mikroflora jelitowa

    21.    Sposoby modyfikacji mikrobioty jelitowej (dieta, prebiotyki, probiotyki)

    22.    Fitoterapia wybranych zaburzeń układu pokarmowego.

    23.    Elementy fitoterapii układu nerwowego.

    24.    Ocena stanu i sposobu odżywienia. Badania antropometryczne. Stereotypy w zakresie żywienia: najedzony czy odżywiany.

    25.    Układanie diet dla dzieci i dorosłych ogólne zasady, zalecenia i wytyczne. Komputerowe programy do układania diet.

    26.    Medycyna konopna w gabinecie terapeuty żywieniowego.

    27.    Herbaty, napary ziołowe oraz kawy ziołowe – roślinne w dietetyce.

    PSYCHOLOGIA, PSYCHOSOMATYKA, PSYCHODIETETYKA

    28.    Wprowadzenie do psychologii. Psychologia i socjologia żywienia.

    29.    Fizjologia głodu i sytości.

    30.    Funkcje jedzenia – psychologia jedzenia

    31.    Psychosomatyka – holistyczne podejście do Pacjenta

    32.    Psychodietetyka – interdyscyplinarne podejście do zdrowia Pacjenta (medycyna, dietetyka, psychologia)

    33.    Pacjent w gabinecie terapeuty żywieniowego – wywiad żywieniowy i diagnoza holistyczna

    34.    Pacjent w gabinecie terapeuty żywieniowego – komunikacja, dialog motywacyjny, praca z oporem, narzędzia do monitoringu zaleceń dietoterapeutycznych

    35.    Terapeuta żywieniowy jako edukator i profilaktyk (prowadzenie warsztatów – gotowanie terapeutyczne; edukacja żywieniowa dla człowieka zdrowego i chorego, grupy psychoedukacyjne – dla dzieci, młodzieży i dorosłych)

    36.    Formy terapii wykorzystywane w gabinecie terapeuty żywieniowego (indywidualna, grupowa, rodzinna) jako ważny element wspierający dietoterapie. Tworzenie zespołu interdyscyplinarnego.

    37.    Zaburzony obraz ciała, skutki niskiej samooceny w dietoterapiach.

    38.    Emocje a odżywianie – rozpoznawanie emocji, redukcja stresu, kontrola złości, praca z lękiem – jako ważny element wspierający proces dietoterapeutyczny. Jedzenie emocjonalne.

    DIETETYKA W SPORCIE

    39.    Sport jako wsparcie w terapii zaburzeń odżywiania.

    40.    Rola sportu w redukcji stresu i wzmacnianiu psychiki.

    41.    Diety, suplementy i odżywki dla sportowców.

    42.    Odżywki stosowane w bezpiecznym budowaniu tkanki mięśniowej.

    43.    Sport jako element modelowania sylwetki – wsparcie w procesie redukcji masy ciała

    DIETOTERAPIE SPECJALISTYCZNE I ZAJĘCIA PRAKTYCZNE

    44.    Zaburzenia odżywiania – medyczne aspekty dotyczące anoreksji, bulimii, kompulsywnego objadania się, neofobia żywieniowa i innych “reksji” – szczegółowe omówienie (definicje, objawy, przyczyny, skutki)

    45.    Bezpieczne odchudzanie jako proces i terapia w gabinecie terapeuty żywieniowego – dzieci, młodzież i dorośli.

    46.    Wpływ żywienia na pracę mózgu i aktywność psychiczną człowieka – dietoterapia w depresji, zaburzeniach nastroju i chorobach psychicznych.

    47.    Dieta dla urody – dietetyka ANTY-AGE (wykład i warsztaty)

    48.    Grzyby i ich wartości odżywcze w diecie (wykład i warsztaty)

    49.    Aromaterapia – olejki eteryczne. Destylacja – hydrolaty w diecie. (wykład i warsztaty)

    50.    Dietetyka i żywienie wg. Medycyny Chińskiej (wykład i warsztaty)

    51.    Dietetyka i żywienie wg. Ayurvedy (wykład i warsztaty)

    52.    Dzika kuchnia i żywieniowy survival oraz kuchnia bez lektyn. (wykład i warsztaty)

    53.    Kuchnia wegańska i wegetariańska w gabinecie terapeuty żywieniowego (wykład i warsztaty)

    54.    Dietetyka i żywienie wg św. Hildegardy

    55.    Dietetyka i żywienie wg dr Dąbrowskiej, post w dietetyce, dieta sokowa

    56.    Kiszonki, octy, zakwasy – jako element wspierający dietoterapie. (wykład i warsztaty)

    57.    Słodycze, desery bez cukru, glutenu i nabiału odzwierzęcego – zdrowa dietetyka (wykład i warsztaty)

    58.    Detoks cukrowy – przebieg dietoterapii, zalecenia.

    59.    Naturalne afrodyzjaki (zioła i żywność) Dieta podnosząca libido i potencję.

    60.    Konopie w kuchni.(wykład i warsztaty)

    61.    Dietoterapia dla pacjenta onkologicznego

    62.    Dietoterapia w schorzeniach jelit (Leśniowskiego- Crohna i WZJG – wrzodziejące zapalenie jelita grubego

    63.    Dietoterapia w stanach zapalnych (wykrywanie, leczenie, dieta przeciwzapalna)

    64.    Dietoterapia i zalecenia w kandydozie dorosłych i dzieci

    65.    Dietoterapia i zalecenia w chorobach pasożytniczych dorosłych i dzieci

    66.    Dietoterapia w otyłości i niedożywieniu

    67.    Dietoterapia i zalecenia w wybranych chorobach kobiecych (PCOS, menopauza, niepłodność, obniżone libido)

    68.    Niedożywienie w chorobie

    69.    Dietoterapia i zalecenia w wybranych chorobach skóry (trądzik młodzieńczy, różowaty, łuszczyca, grzybica skóry)

    70.    Dietoterapia i zalecenia w zespole SIBO – DIETA FODMAP

    71.    Niepożądana reakcja organizmu na pożywienie – alergia pokarmowa, pseudoalergia, nietolerancja pokarmowa – dietoterapie, zalecenia

    72.    Hashimoto i niedoczynność tarczycy – dietoterapie i zalecenia.

    73.    Insulinooporność i cukrzyca typu 2 – dietoterapie i zalecenia

    74.    Dietoterapia, zalecenia i profilaktyka przeciwdziałająca występowaniu próchnicy zębów, osteoporozy i chorobie zwyrodnieniowej stawów.

    75.    Dietoterapia w nadciśnieniu  tętniczym i chorobach układu krążenia

    76.    Dietoterapia w chorobie refluksowej przełyku, zapaleniu błony śluzowej żołądka i chorobie wrzodowej.

    77.    Dietoterapia w uchyłkowej chorobie jelit. Zaparcia, biegunki.

    78.    Dietoterapia w zapaleniu trzustki i chorobach wątroby.

    79.    Dietoterapia w depresji i chronicznym zmęczeniu. Syndrom wypalenia nadnerczy.

    80.    Dietoterapia  i zalecenia w zaburzeniach odżywiania – anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie, ortoreksja, neofobia żywieniowa

    81.    Dietoterapia w chorobach nerek.

    82.    Odtruwanie i oczyszczanie organizmu, terapie żywieniowe o charakterze detoksykacyjnym. Post i głodówki – wady i zalety

    83.    Dietoterapia wzmacniająca włosy i paznokcie. Trychologia w dietetyce.

    84.    Dietoterapia i postępowanie żywieniowe u pacjentów po zabiegach bariatrycznych.

    85.    Dietoterapia w chorobach przewlekłych i podczas rekonwalescencji. Żywienie szpitalne.

    86.    Żywienie dojelitowe i pozajelitowe, dietoterapia pacjenta z kolostomią.

 OPŁATY:

Koszt kursu: wpłata jednorazowa – 7150 zł (przy zgłoszeniu)

lub 12 rat po 630 zł każda (pierwsza rata będąca opłatą za pierwszy miesiąc nauki płatna podczas zgłoszenia, kolejne opłaty ratalne od kwietnia 2024 do kwietnia 2025).

Opłata rejestracyjna (zadatek) 200 zł, płatna podczas zgłoszenia uczestnictwa. Wystawiamy faktury.

 DANE DO WPŁAT:

Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych,
mBank, nr rachunku 30 1140 2004 0000 3402 7648 2801

W tytule przelewu proszę wpisać Kurs Terapeuta Żywieniowy III oraz imię i nazwisko uczestnika.

ZGŁOSZENIA, REKRUTACJA:

Rekrutacja jest już otwarta – zapytania i zgłoszenia należy kierować:

–  na adres mail: biuro@instytutzielarstwa.pl, konsultant@instytutzielarstwa.pl

– pod numer telefonu: 784 911 403 asystent Michał, 666 828 880 asystentka Paula.

Dokumenty zgłoszeniowe gwarantujące miejsce na kursie to:
– wypełniony formularz zgłoszeniowy
– podpisana zgoda RODO
– ksero lub skan potwierdzenia ukończenia kierunkowej szkoły średniej lub wyższej, kursu kierunkowego
– potwierdzenie opłaty rejestracyjnej.
Powyższe dokumenty należy przesłać drogą elektroniczną na mail: biuro@instytutzielarstwa.pl

FORMA ZAKOŃCZENIA KURSU, DOKUMENTY KOŃCOWE:
Kurs zakończony egzaminem pisemnym. Po pozytywnym ukończeniu kursu wydajemy certyfikat potwierdzający nabycie kwalifikacji i kompetencji zgodnie z kodem zawodu 323090 – Terapeuta żywieniowy 

CEL KURSU, KOD ZAWODU: 

Celem kursu jest uzyskanie kompetencji i kwalifikacji w zakresie zawodu „Terapeuta żywieniowy”, kod zawodu 323090 – podstawa prawna Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014, Dz. U. 2014, poz. 1145, w sprawie kwalifikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania.

ORGANIZATOR: 

Kurs tworzony przez Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych  oraz ośrodek wsparcia terapeutycznego Holistic Home Monika Ciszek – Skwierczyńska. Wśród prowadzących m.in. dr E. Kuchowicz, dr A. Oponowicz, M. Ciszek – Skwierczyńska, M. Hołub,  K. Smoczkiewicz – Karska, J. Pargieła, N. Dąbrowska oraz praktycy terapeuci, lekarze i dietetycy.

Szybki Kontakt

Zostaw nam swój adres mailowy i numer telefonu, a skontaktujemy się z Tobą!